6937 744 055
Online Ψυχοθεραπεία
Διαδικτυακή ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική
Αναμφίβολα, το ίντερνετ, και η ευκολία που το συνοδεύει, αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Κάνουμε chat, στέλνουμε e-mail, μιλάμε εξ αποστάσεως, παίζουμε παιχνίδια, κάνουμε αγορές, τραπεζικές συναλλαγές, σπουδάζουμε, μαθαίνουμε ειδήσεις, πληροφορίες πάσης φύσεως και τόσα πολλά άλλα που μέχρι πριν κάποια χρόνια δε γίνονταν ή ήταν απλά ασυνήθιστο να γίνονται μέσω διαδικτύου.
Οπότε δεν φαντάζει πλέον παράδοξο το γεγονός ότι και η πραγματοποίηση ψυχοθεραπευτικών συνεδριών μπορεί να γίνει και αυτή μέσω του ισχυρού αυτού μέσου.
- Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Άτομα που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, νησιά, ακριτικές πόλεις & χωριά κ.ο.κ.
- Ενδεχομένως να μην κατοικούν σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, αλλά να μην υπάρχει εξυπηρετική συγκοινωνία ή να κοστίζει.
- Άτομα που λόγω της πολύωρης εργασίας τους δεν ευκαιρούν να επισκέπτονται τακτικά γραφείο ψυχολόγου.
- Άτομα που δύσκολα αφήνουν το σπίτι τους γιατί έχουν τη φροντίδα κάποιου παιδιού ή ηλικιωμένου κ.ά.
- Άτομα που δε νιώθουν τόσο άνετα να εκφραστούν από κοντά και κατά πρόσωπο, κάτι που τους είναι πιο εύκολο μέσω του διαδικτύου και της απόστασης που προσφέρει.
- Άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά θέλουν να εκφραστούν στα ελληνικά.
- Άτομα με κινητικά προβλήματα.
- Άτομα με προβλήματα ακοής.
Ανεξαρτήτως από όλα τα παραπάνω, που όντως είναι σημαντικά κίνητρα για να στραφεί κάποιος στην ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου, πλέον μπορεί κάποιος απλά να προτιμήσει αυτό τον τρόπο χωρίς καν να εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
Αποτελεσματικότητα
Αν και πρόκειται για κάτι σχετικά καινούριο που έχει έρθει μαζί με τη διάδοση του διαδικτύου, τα μέχρι τώρα δείγματα ήταν απόλυτα ενθαρρυντικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ως σήμερα*, σε δείγματα ατόμων με παρόμοιο εύρος προβλημάτων, τα θεραπευτικά αποτελέσματα ήταν ισάξια στο σύνολό τους όσο και στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία / συμβουλευτική.
Σε περιπτώσεις σοβαρών ψυχοπαθολογικών καταστάσεων ή ψυχιατρικών παθήσεων (σχιζοφρένεια, ψύχωση, διανοητική υστέρηση κ.ά.) δε συνίσταται η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε ασθενείς κυμαίνονται από οριακά αξιοσημείωτα εώς μηδαμινά.
*Για συγκεκριμένα δεδομένα, δείτε στα Άρθρα/Άποψη
Είδη Online Therapy
Υπάρχουν 4 τρόποι συμβουλευτικής/ψυχοθεραπείας μέσω διαδικτύου:
- Webcam Counselling: Η πλήρης προσομοίωση της παραδοσιακής ψυχοθεραπείας, καθώς υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή. Ισχύουν όλοι οι κανόνες που ισχύουν και στην κατά πρόσωπο συμβουλευτική. Είναι απαραίτητο να διαθέτετε κάμερα και μπορεί να γίνει μέσω του Skype.
- Phone Counselling: Στη συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου δεν υπάρχει οπτική επαφή αλλά μόνο ακουστική. Αρκεί μια γραμμή τηλεφώνου (ή εναλλακτικά μέσω Skype με χρήση μόνο μικροφώνου). Ο λόγος που μπορεί να επιλεγεί είναι ότι κάποιοι ενδεχομένως να μη νιώθουν άνετα με την οπτική επαφή ή, εναλλακτικά, απλώς να υπάρχει θέμα στη μετάδοση εικόνας.
- Live Chatting: Συνεδρία όπου ψυχοθεραπευτής και ψυχοθεραπευόμενος επικοινωνούν ζωντανά πληκτρολογώντας κάθε φορά αυτό που θέλουν να πουν. Χρειάζεται ένα από τα γνωστά chat (Viber, MSN Messenger ή Skype). Ίσως κάποιος επιλέξει αυτό τον τρόπο γιατί δε νιώθει άνετα με την οπτική επαφή και μπορεί να νιώθει πίεση και μέσω τηλεφώνου. Επιλέγεται επίσης στην περίπτωση δυσχέρειας επικοινωνίας (βαρηκοΐα, κώφωση κ.ά). Ένα μεγάλο ατού του Live Chatting είναι η δυνατότητα για τον θεραπευόμενο να αποθηκεύει τη γραπτή συνεδρία ώστε να ανατρέχει σε αυτήν όποτε το θελήσει στο μέλλον.
- Μέσω E-Mail: Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε πλέον για συνεδρία. Ο θεραπευόμενος αναπτύσσει το ζήτημα που τον απασχολεί εξ ολοκλήρου, το αποστέλλει στον θεραπευτή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυτός με τη σειρά του, αφού ασχοληθεί ενδελεχώς με αυτό, απαντά σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ενδεχομένως να επιλεγεί από κάποιους που θέλουν να οργανώνουν τη σκέψη τους και να τη διατυπώνουν ολοκληρωμένη. Ένα άλλο επιχείρημα είναι να μπορούν να ξαναδιαβάσουν e-mail που έχουνε στείλει, καθώς και να έχουνε πάντα στη διάθεσή τους το απαντητικό e-mail του ψυχοθεραπευτή. Επίσης υπάρχει ευελιξία όσον αφορά το χρόνο αφού δεν απαιτείται προκαθορισμένη ώρα, πράγμα που είναι αναγκαίο στις άλλες περιπτώσεις, αλλά απλώς χρειάζονται λίγα λεπτά οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει λίγος χρόνος για τη σύνταξη του mail.