6937 744 055

Βιογραφικό

Ψυχολόγος Στράτος ΛέκκαςΠραγματοποίησα τις βασικές μου σπουδές και πήρα το πτυχίο μου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα, όπου το κύριο κομμάτι των καθηκόντων μου είχε να κάνει με συζήτηση με ειδικούς (ψυχολόγους & ψυχιάτρους) για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών.

Το 2005 ξεκίνησα τη θητεία μου στο υγειονομικό στην Άρτα και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στην Αθήνα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο 414 όπου πήρα την ειδικότητα του ψυχολόγου. Κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της θητείας μου ανήκα στην Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας και πραγματοποιούσαμε περιοδείες στα στρατόπεδα του Έβρου για συνέντευξη και αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης των στρατιωτών, ώστε αν κριθεί σκόπιμο να υπάρξει παρέμβαση.

Το 2009 ξεκίνησα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη συμβουλευτική ψυχολογία (MSc Counselling Psychology) στο Πανεπιστήμιο του Keele στην Αγγλία. Η εμπειρία του προγράμματος αυτού μου έδωσε γνώση τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανθρωπιστική προσέγγιση του Carl Rogers, του πατέρα της συμβουλευτικής, όπως πολλοί τον ονομάζουν.

Θέλοντας να συνδυάσω την αγάπη μου για τον κινηματογράφο με την ψυχοθεραπεία, έκανα έρευνα στη σχετικά καινούρια πρακτική που καλείται 'Cinematherapy' και συνέγραψα διπλωματική εργασία με θέμα "Μπορούν να είναι θεραπευτικές οι κινηματογραφικές ταινίες;". Έχω πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών πάνω στο θέμα, σε ποικίλους χώρους στη Θεσσαλονίκη.

Tο Σεπτέμβριο του 2010 ήταν η πρώτη μου επαφή με περιστατικά, οπότε και ξεκίνησα να πραγματοποιώ ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην ψυχαναλυτική/ ψυχοδυναμική προσέγγιση.

Το 2012 ξεκίνησα να βλέπω και δικά μου περιστατικά σε δικό μου χώρο ή σε χώρους συνεργατών.

Ταυτόχρονα, από τις αρχές ως τα μέσα του 2014 εργάστηκα στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης στον Εύοσμο και μαζί με μια ομάδα ψυχολόγων παρείχα υπηρεσίες συμβουλευτικής στους δημότες Κορδελιού-Ευόσμου.

Από τα τέλη του 2014 ως Ιούνιο 2015 συνεργάστηκα με το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Παρανεστίου παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και παρέμβαση σε θέματα που άπτονται της διαβίωσης των κρατούμενων μεταναστών.

Από Οκτώβριο 2016 ως Δεκέμβριο 2018 συνεργάστηκα με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και παρείχα στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στα Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας Βασιλικών και Διαβατών. Στη συνέχεια και ως τον Αύγουστο 2019 συνεργάστηκα και πάλι με την ΑΡΣΙΣ σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, λίγο πριν μετακομίσω στην Αθήνα (Οκτώβριος 2019).

Στην Αθήνα πλέον εργάστηκα ως ψυχολόγος επί σειρά ετών σε δομές φιλοξενίας, τόσο με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (2020-2021) όσο και με την EASO (2021-2023).

Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο Περιστέρι όπου πραγματοποιώ συνεδρίες διά ζώσης, παράλληλα με τις online ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις.